היום שאחרי בניית האתר שלכם
כאשר אנחנו חושבים על בניית אתרים, אנחנו לרוב שמים את המיקוד על ממשק האתר, העיצוב, הבנייה או הפיצ'רים המיוחדים – הדברים שנראים בעיקר מצידו שך של הגולש והאופן שבו הוא ישתמש באתר.
אין ספר שהדברים האלו חשובים ביותר, ואפשר אפילו להגיד שהם העיקר (כיוון שבסופו של דבר – הלקוח/המשתמש/המבקר באתר הוא החשוב ביותר) אך אסור לנו לשכוח פרטים בסיסיים ביותר וחשובים כהכרח להתנהלותו התקינה של האתר – אחסון ותחזוקת האתר. אולי זהו הצד הפחות זוהר של התהליך, אך ענייני אחסון אתרים ותחזוקת אתרים הם חשובים ביותר – ובסופו של דבר גם משפיעים מאוד על נוחות המשתמש ועל החוויה הכללית באתר שלנו.
מאפיינים אלו משפיעים, בין היתר, על מהירות אתרים, אבטחת אתרים, חוויית משתמש, נוחות רכישה – ובסופו של דבר גם על קידום האתר (SEO) והתוצאות שלו במנועי החיפוש, הן בצורה ישירה והן בצורה עקיפה.
אז בואו נדבר עכשיו על אחסון ותחזוקה נכונה של אתר אינטרנט או חנות דיגיטלית, על חבילות ואפשרויות של אחסון אתרים, על החשיבות של תחזוקת אתר וגם כמה מילים לגבי אופטימיזציה, מהירות, כיווץ תמונות ושאר הירקות…
אחסון אתרים: מהו ההבדל בין סוגי האחסון השונים
אם ניגשתם לרכוש חבילה לאחסון אתרים או לחפש מקום לאחסן בו את החנות החדשה שלכם (בדרך כלל יציעו לכם את זה בעת רכישת דומיין), בוודאי שמעתם המון שמות מסובכים ונשארתם מבולבלים מהאפשרויות השונות; שרת משותף, שרת פרטי וירטואלי (VPS), שרת פרטי ועוד…
בשביל לבחור את החבילה הנכונה של אחסון אתרים חשוב קודם כל להבין את ההבדלים בין המוצרים השונים:
לפני הכל, בקשר לכל סוגי השרתים: "שרת" הוא מקום פיזי, מחשב של חברה גדולה (בדרך כלל מדובר על חווה שלמה של מחשבים) שעליו מאוחסנים הקבצים של האתר שלכם – ומשם הם מועלים לאינטרנט על מנת שהאתר שלכם יוכל להיות "חי" ונגיש לגולשים השונים באינטרנט.
שרת פרטי
שרת פרטי הוא שרת אשר כל כולו שלכם, כלומר הוא מאחסן את האתר שלכם, ורק את האתר שלכם, באופן פרטי וכל משאביו נועדו לטובת האתר שלכם. המשאבים שמוקצים לאתר שלכם מעידים רבות על המאפיינים שלו: מספר גולשים עליו בו-זמנית, כמות אחסון של מדיה וקבצים שונים, נפח השימוש בו ועוד…
מהירות אתרים ותפקודם הם דברים חשובים מאוד המושפעים מכמות המשאבים הקיימים לאתר והשימוש בהם – וזהו אחד היתרונות של שרת פרטי. אבל, כמובן שיתרונות אלו מגיעים גם עם גם עלויות מתאימות; שרת פרטי דורש ציוד טכנולוגי יקר, משאבים רבים ויחס רב לאתר שלכם באופן פרטי. לכן שרת זה הוא האפשרות היקרה ביותר שאפשר למצוא בתחום אחסון האתרים – ומצטרפות אליו גם עלויות תפעוליות גבוהות.
סביר להניח שזהו אינו הפתרון האידאלי עבורכם, אלא אם כן אתם מחזיקים/מתכננים להחזיק אתר גדול, פלטפורמה או חנות כבדה מאוד מבחינת היקף הפעילות או משקל הקבצים הקיימים.
אחסון משותף
מהקצה השני של הספקטרום, קיים הפתרון של אחסון אתרים משותף. למעשה, פתרון זה נמצא בקצה השני מכיוון שהוא הפתרון הזול ביותר מבחינת עלויות.
באחסון משותף ישנם אתרים רבים המאוחסנים בשרת מסוים והם חולקים את משאבי השרת. כתוצאה מכך, האתר שלכם מקבל פחות משאבים, ויכול להתמודד עם נפח קטן יותר של משקל קבצים או מספר משתמשים בו-זמנית. (כמובן שזה לא אומר שיוכל להיות רק אדם אחד או שניים על האתר שלכם – אבל עם מאות משתמשים יומיים תהיה לו בעיה להתמודד…)
החיסרון המרכזי של אחסון אתרים משותף הוא מהירות האתר; כפי שאפשר להבין, חלוקת האחסון בין מספר אתרים עלולה להביא להאטה של אתר אחד כתוצאה מפעילותם של אתרים אחרים המאוחסנים על אותו השרת.
אחסון בשרת משותף יכול להיות הפתרון המשתלם ביותר עבור אתרי תדמית (בלי פעולות רכישה הדורשות משאבים רבים), אתרים קטנים עם מספר גולשים מצומצם או אתרים ללא נפח כבד של מידע, תמונות, סרטונים או פיצ'רים מיוחדים.
שרת וירטואלי – VPS
אלו הן ראשי התיבות אשר פירושן בעברית "שרת ווירטואלי פרטי" (Virtual-Private Server). הדרך הכי טובה להסביר מהו VPS היא להגיד שמדובר בפתרון-ביניים הנמצא בין אחסון על שרת פרטי לבין אחסון אתרים משותף.
בשרת וירטואלי פרטי אתם בעצם רוכשים חבילת אחסון פרטית, שטח התנהלות וירטואלי המוקצה רק לכם, בתוך שרת פיזי גדול שמאוחסנים אתרים נוספים.
כלומר שבמצב זה, האתר שלכם לא יהיה מושפע בפעילותם של אתרים אחרים על השרת הפיזי מכיוון שכל אתר נמצא בגבולותיו הווירטואליים האישיים. השרת שלכם יכול לפעול באמצעות כל מערכת הפעלה שתבחרו והוא יתנהל באופן אוטונומי וללא שום תלות באתרים האחרים המאוחסנים בשרת.
כך תוכלו לקבל פתרון אשר מאפשר לכם ליהנות ממהירות, אפשרויות אופטימיזציה ואבטחת אתרים, אך מבלי לשאת בעלויות של שרת פרטי. זה הפתרון הטוב ביותר מבחינת ביצועים הכרחיים אל מול העלות הנדרשת.
תחשבו על זה כמו השכרת מקום מגורים:
שרת משותף הוא חדר דירת שותפים.
שרת פרטי הוא בית פרטי.
שרת וירטואלי פרטי הוא דירה בבניין או דירת סטודיו במבנה דירות.
כיצד נבחר חבילת אחסון אתרים?
הנקודה החשובה שעלינו להבין בבחירת שרת היא שחבילות האחסון השונות משפיעות מאוד על מהירות האתר, על חוויית המשתמש, על סוגיות שונות של אבטחת אתרים ועל התפקוד הכללי של האתר. בסופו של דבר, כל אלו משפיעים גם על דירוג האתר מבחינת גוגל ומנועי חיפוש – וכמובן, כיוצא מזה, על כמות הרכישות, הלידים או המשתמשים באתר/חנות שלכם.
כדאי מאוד להיעזר בצוות טכני מקצועי אשר יכול לבצע הערכה של הצרכים שלכם ולהמליץ על חבילת האחסון האופטימלית.
אחסון אתר, תחזוקה שוטפת ומסביב
היום שאחרי בניית האתר שלכם כאשר אנחנו חושבים על בניית אתרים, אנחנו לרוב שמים את...
עכשיו תחזוקת אתרים – מה היא כוללת?
אחרי שבחרנו את המקום בו נאחסן את האתר שלנו, הגיע הזמן להסתכל גם על תחזוקת האתר.
תחזוקת אתרים, במשמעותה הבסיסית (והצרה), של המילה – היא בעצם הטיפול השוטף באתר. כמו אב-בית בבית ספר או מתנ"ס – מתחזק האתר לוקח את התפקיד ומבצע עדכוני תוכנה שוטפים, עדכוני מערכות, עדכוני אבטחה ובדיקות מתמידות, גיבוי האתר וכלל הקבצים – ואפילו שחזורו במידת הצורך. אבל כמו שיש אב-בית במתנ"ס – יש גם אב-בית בבית מלון, ולכן, גם לתחזוקת אתרים יש צד משובח יותר…
בסופו של דבר, כאשר רוצים אתר אשר מתפקד היטב אנחנו צריכים לבצע באופן שוטף גם פעולות כוללות של ניטור האתר, בדיקות חוזרות של נקודות לשיפור, מדידת ביצועים ונתונים, המלצות לטיפוח וגדילה, והתאמת האתר לתכנים המתחדשים בהתאם לחידושי תוכנה, חומרה וסטנדרטים טכניים אשר משתנים ומתפתחים עם ההתקדמות המהירה של הטכנולוגיה. יש אשר יכללו בהגדרה של תחזוקת אתרים אפילו שירותי תמיכה טכנית וקידום האתר (SEO).
למה גיבויים חשובים?
אחד ההיבטים של תחזוקת אתרים היא גיבוי מתאימים לאתר, פעולה אשר יש לעשות באופן קבוע. המטרה הגדולה היא שהאתר תמיד יהיה זמין לגולשים ולעולם לא ייפול; אך גם במידה ויקרו תקלות כלשהן, בעיות חיצוניות או אפילו פעולות זדון של האקרים – גיבויים שוטפים הם הפתרון הטוב ביותר שישאיר את האתר שלכם בחיים לא משנה מה יקרה.
חשוב מאוד שתדירות הגיבויים תהיה מותאמת לאתר שלכם בדיוק:
אם יש לכם אתר תדמית שאתם מעלים בו מאמרים מקצועיים אחת לחודש – חשוב שהגיבוי ייעשה גם הוא אחת לחודש, אחרי שהעליתם את התכנים החדשים.
אם יש לכם אתר קטלוגי שאתם מעלים בו מוצרים/עבודות אחת לשבוע – חשוב שהגיבוי ייעשה לפחות אחת לשבוע.
אם יש לכם חנות דיגיטלית שאתם מוכרים בה מוצרים – על הגיבוי להיות על בסיס יומי! על מנת לשמור על המוצרים החדשים שהעליתם, על ההזמנות שבוצעו ועל נתוני המשתמשים.
במקרה של פלטפורמה חברתית, אתר מרובה משתמשים או אינדקס רחב – מכיוון שמדובר על אתרים בעלי מסד נתונים גדול ומשתנה, פרטי משתמשים רבים ופעולות רחבות שנעשות על בסיס יומי – הגיבוי יכול להגיע אפילו למצב של פעם בשעה (!).
שותף מרכזי לחשיבותם של גיבויים שוטדפים הוא ההאקר (Hacker) המצוי.
האקרים הם פורצים אינטרנטיים מרחוק, והם מהווים איום רציני כלפי אתרי אינטרנט. הם יכולים לפגוע באתר מתוך כוונה להפיק רווח או תועלת עצמית, לגנוב ממסדי נתונים – ואפילו מתוך סיבות אידאולוגיות או כשירות שהם מספקים למתחרה שלכם.
ככל שהאתר שלכם גדול יותר, רב-משתמשים ובעל נתונים – הוא מטרה יותר מושכת בעיניי ההאקרים ברשת.
אבל לא משנה באיזה גודל האתר שלכם; מתקפת האקרים יכולה לקרות על כל סוגי האתרים!
כמובן שאנו משמשים באמצעים שונים לאבטחת אתרים, אך גיבוי אתרים הוא חלק מפתח מהאסטרטגיה אשר נועדה להבטיח את פעילותו התקינה של האתר. במידה והתרחשה תקלה טכנית, או מתקפת האקרים; כאשר האתר מגובה ניתן להחזיר אותו לאוויר תוך זמן קצר.
כיווץ תמונות
אחד הדברים החשובים באתר הוא כיווץ תמונות ותכנים. סרטונים, שורות קוד מיותרות, תוספים שאין בהם שימוש או מערכות בעל פעולות כפולות/מנוגדות.
וכאן נשאלת השאלה:
למה צריך כיווץ תמונות ותכנים – והאם זה פוגע באתר שלך?
ובכן כיווץ תמונות ותכנים הוא פעולה אשר מבצעים במסגרת תחזוקת אתרים ועדכוני תוכן. ישנן שתי סיבות מדוע לכווץ תמונות – הסיבה הראשונה היא שנרצה להבטיח את מהירות האתר ותמונות בעלות נפח גורמות להאטת האתר; דבר אשר יש לו השלכות עצומות על חוויית המשתמש, על קידום האתר ובסופו של דבר גם על האבטחה שלו.
הסיבה השנייה היא שאתם משלמים גם על נפח התעבורה; כאשר אתם רוכשים חבילת אחסון אתרים היא מוגבלת מבחינת נפח התעבורה אשר מקצים לכם ולכן תרצו לכווץ את התמונות (להפחית משקל אתר).
האם כיווץ תמונות משפיע על איכות התמונות שלך?
כיווץ תמונות משפיע על האיכות, אך אין זה דבר אשר נראה לעין על מסך המחשב או הסלולר. מדובר בכיווץ מאוד מסוים אשר לא פוגע באיכות התמונה ובנראות שלה. במידה ותרצו להדפיס את התמונה המכווצת על שלט חוצות אז ברור שזה ישפיע – אבל בשביל זה יש לנו גם את המקורית שמורה, מחוץ לאתר 😉
כאשר מדובר בתמונה על מסך המחשב או הטלפון, כיווץ תמונות אשר נעשה נכון באופטימיזציה אינו משפיע על האיכות; לפחות לא בצורה הנראית לעין האנושית.